Lista koszernych produktów

Koszer zanaczy po hebrajsku czysty, stosowny, dobry. Potocznie koszerne oznacza wszystko co legalne i zgodne z przepisami. Koszerność to po prostu czystość i spełnienie zasad które narzuca Tora. Dokument stwierdzający koszerność miejsca lub dania wydaje  Biuro Naczelnego Rabina Polski.

Ile jest koszerności w naszej restauracji ?

Obowiązuje nas kaszrut, czyli przepisy, zasady zawarte w Torze. Nie wszystkie przepisy jesteśmy w stanie przestrzegać, dotyczy to wszczególności mięsa pochodzacego z uboju rytualnego, dlatego nie mamy certyfikatu, ale te najważniejsze zasady są prowadzone przez nas od początku działałności restauracji. Pokarmy w naszej kuchni dzielimy na mięsne, mleczne i neutralne. Nie przechowujemy ich razem, staramy się nie doprowadzić do ich spotkania. Nie podajemy wieprzowiny, nie łączymy mleka z mięsem. A produkty do naszych dań są wybierane z listy koszerności publikowanej przez Gminę. Koszerne wina, herbaty, dodatki spożywcze sprowadzamy z Izraela osobiście lub poprzez firmy izraelskie działające w Polsce. Przy obsługiwaniu grup lub gości ,,koszernych” zmieniamy wystrój stołów w restauracji ( naczynia jednorazowe, obrusy papierowe, jednorazowe sztućce ) a wybrani goście wchodzą do kuchni i sprawdzają poprawność przygotowanych dań.
 
Przez zachowanie zasad kaszrutu mamy pewność, że dania które podajemy Państwu są zdrowe, smaczne i przepełnione tradycją kuchni Żydów Aszkenazyjskich. 
 
Strona informująca o produktach koszernych
http://warszawa.jewish.org.pl/pl/produkty-koszerne