Kuchnia żydowska przepełniona jest symboliką, a każde danie nawiązuje do świąt lub wydarzeń z historii ludu Izraela. Dlatego w menu znalazły się m.in. dania z karpia, które obowiązkowo goszczą na stołach w szabat oraz w święto Rosz Haszana i Pesah, podawane są w galarecie z rodzynkami, migdałami, marchewką. Jest i czulent – danie serwowane na zakończenie szabatu. Królową żydowskiego stołu jest gęsina – pieczona z jabłuszkami na złocisty kolor, duszone wątróbki i gęsi smalec.
POTRAWY
Kuchnia żydowska od kuchni
Kuchnią żydowską rządzi kaszrut, czyli spis reguł zawartych w Torze dotyczących tego, co można spożywać i w jaki sposób przyrządzane powinno być jedzenie. Nasza restauracja nie jest resturacją koszerną. Dania serwowane w Mandragorze oparte są na ponad stuletnich recepturach, z zachowaniem kilku zasad z kaszrutu jak na przykład: podział pokarmów na mięsne, mleczne i neutralne, nie przechowujemy ich razem i pilnujemy, aby pod żadnym pozorem się nie stykały.
Nigdy też nie podajemy wieprzowiny i nie łączymy mleka z mięsem, a niektóre produkty używane w naszych daniach wybieramy z listy koszerności publikowanej przez lokalną Gminę Żydowską. Koszerne wina, herbaty i dodatki spożywcze sprowadzamy prosto z Izraela. Najważniejszy jest dla nas produkt – lokalni dostawcy – codziennie dostarczają nam świeże warzywa, zioła, sery, ryby, mięso. Wszystkie dostawy są przez nas kontrolowane. Pracujemy na świeżym produkcie, a dania serwowane Gościom są przygotowywane na bieżąco – stąd czas oczekiwania minimum 25 min. U nas pachnie dobrą, domową kuchnią – zapraszamy!
Wino
Kuchnia żydowska od kuchni
Kuchnią żydowską rządzi kaszrut, czyli spis reguł zawartych w Torze dotyczących tego, co można spożywać i w jaki sposób przyrządzane powinno być jedzenie. Nasza restauracja nie jest resturacją koszerną. Dania serwowane w Mandragorze oparte są na ponad stuletnich recepturach, z zachowaniem kilku zasad z kaszrutu jak na przykład: podział pokarmów na mięsne, mleczne i neutralne, nie przechowujemy ich razem i pilnujemy, aby pod żadnym pozorem się nie stykały.
Nigdy też nie podajemy wieprzowiny i nie łączymy mleka z mięsem, a niektóre produkty używane w naszych daniach wybieramy z listy koszerności publikowanej przez lokalną Gminę Żydowską. Koszerne wina, herbaty i dodatki spożywcze sprowadzamy prosto z Izraela. Najważniejszy jest dla nas produkt – lokalni dostawcy – codziennie dostarczają nam świeże warzywa, zioła, sery, ryby, mięso. Wszystkie dostawy są przez nas kontrolowane. Pracujemy na świeżym produkcie, a dania serwowane Gościom są przygotowywane na bieżąco – stąd czas oczekiwania minimum 25 min. U nas pachnie dobrą, domową kuchnią – zapraszamy !
Desery
Kuchnia żydowska od kuchni
Desery w Mandragorze nie są przypadkowe ! To najprzyjemniejsze zakończenie wizyty w naszej restauracji. Pascha migdałowa, Rugelach czy Malabi to jedynie początek naszych możliwości. Desery nawiązują do świąt żydowskich – bo bez słodkości jak można byłoby celebrować życie ?! Codziennie świeże, przygotowywane ze starannością, z najlepszych składników łączą tradycję z nowoczesnymi technikami w cukiernictwie.