Slide
Zamów online

Mandragora Oferta

TRADYCYJNA

Kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska przepełniona jest symboliką, a każde danie nawiązuje do świąt lub wydarzeń z historii ludu Izraela. Dlatego w menu znalazły się m.in. dania z karpia, które obowiązkowo goszczą na stołach w szabat oraz w święto Rosz Haszana i Pesah, podawane są w galarecie z rodzynkami, migdałami, marchewką. Jest i czulent – danie serwowane na zakończenie szabatu. Królową żydowskiego stołu jest gęsina – pieczona z jabłuszkami na złocisty kolor, duszone wątróbki i gęsi smalec.

Cukiernia

Słodka mandragora

Słodka Mandragora to młodsza siostra Mandragory !  To miejsce gdzie wypiekamy pieczywo na potrzeby restauracji i dla Gości na wynos.

To tradycyjne słodkości  i nowoczesne desery.

To miejsce gdzie rozpoczniesz fantastycznie dzień smacznym śniadaniem – nasze śniadania to prawdziwa rewolucja śniadaniowa na Starym Mieście !

Muzyka

Muzyka klezmerska

Mandragora to także miejsce, w którym będziecie mogli posłuchać muzyki na żywo. Jesteśmy jedyną restauracją na lubelskim starym mieście, w której organizowane są koncerty muzyki klezmerskiej. Dźwięki tradycyjnych klezmerskich instrumentów przeniosą Państwa w czasie i pozwolą zanurzyć się w fascynującej atmosferze przedwojennego żydowskiego Lublina.

Tradycyjna kuchnia żydowska Mandragora


Tradycja

NIEZWYKŁA PODRÓŻ W GŁĄB KULTURY I TRADYCJI ŻYDOWSKIEJ, PRZEPLATANEJ Z HISTORIĄ PRZEDWOJENNEGO LUBLINA

Mandragora jest jak żydowski dom, w którym atmosfera rodzinności, serdeczności, przyjaźni i miłości jest czymś naturalnym. Sercem kuchni jest tradycja, historia dania i szacunek do produktu. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są dumą wszystkich żydowskich kobiet oraz fundamentem kuchni naszej Restauracji.

Karta menu otwiera drzwi do zwykłego żydowskiego domu, a w nim szczególną rolę odrywa kuchnia. Przepełniona tradycją, historią i symboliką, a jej smaki przywołują tęsknotę za światem, który przeminął.

Już dziś dania Mandragory w twoim domu. Zamów swoje ulubione dania online i weź udział w akcji #ratuJEMYgastro

HISTORIA

HISTORIA MIEJSCA

Mandragora nie jest zwyczajnym miejscem. Nazwa restauracji pochodzi ze Starego Testamentu, z Pieśni nad Pieśniami. A symbolizuje miłość, płodność, szczęście. Kamienica w której jesteś to rocznik 1521. Od końca lat 90. XIX wieku aż do wojny kamienica znajdowała się w posiadaniu rodzin pochodzenia żydowskiego, głównie Mendelsbergów (m.in. Tauby i Beli) oraz Finkelsztainów (Fajwla), ale także Lama Manesa.

2 0 0 4 R O K . . .

Kiedy otworzyłam Mandragorę i przywitałam pierwszych Gości wiedziałam, że chcę to robić dopóki starczy mi sił.
Byłam bardzo przejęta kiedy wprowadziłam się do Kamienicy pod Lwami.
Chcę Ci powiedzieć że dania w tej karcie nie są przypadkowe, większość z nich przygotowane są na podstawie ponad stuletnich receptur i są swoistą podróżą po kalendarzu żydowskim. Zapraszam Cię w kulinarną podróż gdzie tradycja łączy się ze współczesnością. Kuchnia żydowska jest przepełniona symboliką. Każde danie nawiązuje do świąt lub wydarzeń z dziejów Izraela. Holiszki to tradycyjne danie na święta Sukkot, czulent obowiązkowo musi być na zakończenie szabatu, ryba na Rosh Haszana, a latkes na najpiękniejsze święta –  Chanuka.




Mandragora Wyróżnienia